Monday, October 19, 2009

Το σοκολατογλυκό χωρίς όνομα

Ζητείται νονός!



Το φτιάξα χτες για να το πάω σε φίλους με ότι υλικά είχα και δεν είχα και δεν πρόλαβα να το βαπτισω. Θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί "βάλε-ότι-έχεις-σπίτι" γλυκό αλλα ψάχνω κάτι σε πιο...σικ... Για να σας βοηθήσω, είναι κάτι ανάμεσα σε brownies, τάρτα σοκολάτας και διπλό μπάι-πας.

Ένα κείκ σοκολάτας ξεκίνησα η κακομοίρα να φτιάξω και κατέληξα να κάνω το πιο κολαστικό σοκολατογλυκό.

Όπως και την προηγουμενη φορα, δεν είχα κουβερτούρα. Η μάλλον είχα αλλα την χρησιμοποίησα για να κάνω την ganache σοκολάτας νομίζοντας ότι έχω αρκετή ακόμη για το γλυκό. Οποτε για το γλυκό χωρίς όνομα, σοκολάτα-yok!

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω και τι βρήκα λέτε? Έναν άγιο βασίλη της Μίλκα! ΝΕΠ!! Ευτυχώς που ζούμε σε μια εποχή όπου τέτου είδους αγαθά αφθονούν και τα παιδιά μας είναι τόσο κορεσμένα που μπορούμε να αφήνουμε άφοβα σοκολάτες σε όλο το σπίτι χωρίς να φοβόμαστε ότι θα τα φάνε στο πι και φι!.
Όταν ήμουν εγώ στην ηλικία της Χριστίνας, και λίγο μεγαλύτερη ίσως, θυμάμαι ότι για να βρούμε σοκολάτα σπίτι έπρεπε να κανουμε τάμα... ούτε σοκολατοχαρτο δεν έβρισκες. Αφανίζαμε τα πάντα (όχι εκείνα τα μικρά μαλλιαρά αρκουδάκια) με ταχύτητα φωτός. Δεν ξέρω αν έχετε δει εκείνο το εργο με τις ακρίδες που στο πέρασμα τους αφήνουν μόνο μια ξέρη και άγονη γη. Έμέις ακόμα χειρότερα! Το χειρότερο ήταν ότι όταν ξεμέναμε πηγαίναμε στην γιαγιά μου την μακαρίτισσα -για να την δούμε και καλά- και ξεροσταλιάζαμε στην καρεκλα, τρώγοντας ζαχαρωμένο γλυκό κυδώνι, ώσπου να μας βαρεθεί και να μας δώσει ένα κατοστάρικο για να μας ξεφορτωθεί.

Στο γλυκό μας όμως τώρα

Έχουμε και λέμε

1 1/2 κούπες αλεύρι
120 γρ. Βούτυρο
4 αυγά μεγαλούτσικα
2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικην
1 πρέζα αλάτι
1 κ.κ. στιγμιαιο καφέ
1 1/3 κούπες κακάο
200γρ. κουβερτούρα χοντροκομμένη
1 κούπα ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους

σοου λετς ντου ιτ.....

χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Τώρα κανονικά θα έπρεπε να ανακατέψουμε το αλεύρι με το μπέικην...Από βαρεμάρα δε το κάνω σχεδόν ποτε! Πασπαλίζω απλά το μπέικην πάνω από το μείγμα στο mixer και το χτυπάω μερικά λεπτά. Κατόπιν ρίχνω το κακό και συνεχιζοντας το χτύπημα ρίχνω και το αλεύρι σιγά σιγά. Ανακατευω με ένα κουτάλι την σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς και αφού το βάλω σε ταψάκι της αρεσκείας μου (εγώ το ψήσα σε στρογγυλή φόρμα 28 εκ.το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

Όταν κρύωσε το περιέχυσα με μια ganache σοκολάτοκαραμέλας και ήταν σκέτη τρέλλα. 2 Κομμάτια που κράτησα και τα πηγα σήμερα στο γραφειο κάναν θράυση.. παραλίγο θα μου τρώγαν και τα τάπερ του ΙΚΕΑ.

Για την ganache χρησιμοποίησα

100 gr. κρέμα γάλακτος
1 φλυτζάνι σπιτική καραμέλα η αν βαριέστε μια χούφτα καραμέλες kokos η werthers
100gr. κουβερτούρα
2 κουταλιές βούτυρο

Βάζουμε μια καραμελίτσα στο στοματάκι μας και παράλληλα βάζουμε και την κρέμα να βράσει. Προσθέτουμε τις καραμέλες (χωρίς το περιτύλιγμα εννοείται), εκτός από δύο τρείς που κρατάμε για να φάμε αργότερα, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατώνουμε μέχρι να λιώσουν. Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια, γλύφουμε τα δαχτυλάκια μας την ώρα που δεν θα μας βλέπει κανείς και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά στο ελάχιστο την προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας επίσης μέχρι να λιώσει. Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο και έτοιμη η ganache μας! Δοκιμάζουμε, με το ιδιο εννοείται κουτάλι, όσες φορές θέλουμε

Αφού κρυώσει ελαφρά και η γκαναζ και το γλυκό, το περιχύνουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και κακάο και το τσακίζουμε!

ελπίζω να μην ξέχασα κάτι..

Βουρ για τις κουζίνες σας!!!!!

4 comments:

  1. χαχαχα... αχ μπράβο, γέλασα τόσο πολύ με την αφήγηση που πραγματικά δεν κατάλαβα γιατί το γλυκό σου δεν έγινε κέικ αλλά κάτι άλλο!
    ότι και να ναι με τέτοιο κέφι που το περιγράφεις είμαι σίγουρη για την γλύκα του!
    καλό σου βράδυ...

    ReplyDelete
  2. Τελικά τα ανώνυμα γλυκά σου είναι τα καλύτερα:))
    Τέλειο φαίνεται, θα το δοκιμάσω σύντομα!

    ReplyDelete
  3. Εμπνευσμένο moelleux au chocolat! Έτσι θα το ονόμαζα :-))

    ReplyDelete
  4. Ti ein touto? Trexo sto alatavista na do ti shmainei!
    betty muo den muo ftane to aleuri kai to voutyro gia keik! prolava pio prin kai ekana kai ena keik lemoniou kai ta faga ekei ta ulika!
    kalhmeroudia sas koritsia!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails