Friday, November 13, 2009

Σαλάτα με γλιστρίδα και καραμελωμένα κρεμμυδάκια

Tελικά άλλαξα γνώμη και λέω να σας δώσω και μια συνταγουλα για μια σαλάτα για να συνοδέψετε το φαγητό σας.
Είναι μούρλια, πανεύκολη και πάλι μούρλια!

καταρχήν να σας πω ότι δεν είμαι σίγουρη κατά ποσο αυτή η σαλάτα λέγεται Γλιστρίδα. Η βέφα πάντως στην γερμανική έκδοση του βιβλίου της έτσι την αναφέρει. Η αγρια η γλιστρίδα όμως που ξέρω εγώ έχει κάπως πιο χοντρά φύλλα... Αν κάποιος ξέρει πως λέγεται στα ελληνικά ας μου πει.
Στην σαλάτα μας τώρα.





Πλένουμε την σαλατούλα μας καλά και αν θέλετε την αφήνετε ως είναι ολόκληρη η της κόβετε τα φυλλαράκια. Εγώ προσωπικά την αφήνω ως είναι.

Κόβω ένα κόκκινο κρεμμύδι σε πολύ μικρά κυβακια και τα καβουρντίζω σε 3 κουταλιές του φαγητού ελαιόλαδο.

προσθέτω περίπου μιση κούπα καπνιστό ζαμπόν σε επίσης μικρά κυβακια και αφού τα καβουρντίσω και αυτά για λίγο ακόμα, τα σβήνω με ένα φλιτζάνι μπαλσάμικο και τα αφήνω να καραμελωσουν. Eτοιμο το dressing μας.

Το aφήνω στην άκρη και αφού κρυώσει το ανακατεύω με την σαλάτα! Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα λάδι και μπαλσάμικο. Aλατίζω..
Έτοιμη και η σαλάτα!
<


Τρώμε χωρίς να πλαταριζουμε τα χειλάκια μας..

7 comments:

  1. Η γλυστρίδα δεν είναι η αγαπημένη μου αλλά το dressing με τα καραμελωμένα κρεμμύδια καταπληκτικό!!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα και από μένα! Απ' όσο ξέρω, μια άλλη ονομασία για τη γλυστρίδα σε κάποια μέρη της Ελλάδας είναι αντράκλα... Δεν ξέρω κατά πόσο σε βοηθάει αυτό... Το dressing της σαλάτας μπορούμε να το προσθέσουμε και σχετικά ζεστό. Το γράφω γιατί κάπου είχα δει τέτοιου τύπου "ζεστά - κρύα" πιάτα που ήταν της μόδας :)

    ReplyDelete
  3. Feldsalat;
    Κι εγώ νόμιζα ότι πρόκειτο για την γλυστερίδα-γλυστρίδα όμως τελικά πρέπει να είναι κάποιο αδερφάκι της ή απλά η γερμανική γλυστρίδα...
    Όπως και να λέγεται, είναι πεντανόστιμη και η σαλάτα που μας προτείνεις θα δοκιμαστεί πάραυτα!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
  4. Darkchef δεν ξέρω κατα πόσο το ντρεσινγκ μπορεί να μπει ζεστο... δε θα πανιάσει η σαλάτα?

    ReplyDelete
  5. Αν δεν κάνω λάθος, κάποια τέτοια ζεστή - κρύα σαλάτα είχα δει να φτιάχνει ο Jamie Oliver σε ένα επεισόδιο στο Oliver's Twist. Δεν έμοιαζε να πανιάζει, ίσως γιατί σερβιρόταν αμέσως.

    ReplyDelete
  6. kalhmeroudia! Tha se gelaso. Den exo dei to sygekrimeno epeisodio. Apla h sygekrimenh salata einai euaisthth kai paniazei poly grhgora. Gia ut pisteuo oti tha htan kalytera an afhnate to Dressing na kryosei ligo prota.

    ReplyDelete
  7. Η σαλάτα αυτή είναι πρωτόφυλλο βαλεριάνα. Δηλαδή τα πρώτα φύλλα που βγάζει η βαλεριάνα. Συνηθίζεται πολύ και στην Ιταλία και στη Γαλλία (mache).
    Η λατινική ονομασία είναι Valeriana olitoria. Η βαλεριάνα η φαρμακευτική (Valeriana officinalis) δεν χρησιμοποιείται στην κουζίνα.

    (η ορολογία της Βέφας είναι δυστυχώς από προβληματική έως καταστροφική...)

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails