Sunday, March 21, 2010

Χοιρινό ψητό με βανίλια και κακουλέ (Gewürzbraten)

Καλησπέρα!!! Λοιιιιιιιιιιπόν.... έχω πολλές συνταγές να σας δώσω... είπαμε, είμαι προκομμένη εγώ και μαγειρεύω..αράδα που λέει και η μάνα μου. Και ενώ είχα 350 φαγητά, 488 γλυκά και 526 σούπες αποφάσισα να σας δώσω την παρακάτω συνταγή μπας και δεν φτιαξετε το πάσχα αρνί έιτε γιατί δεν σας βρίσκεται αυτό το καιρό κανένα στην στάνη σας είτε γιατί θέλετε να το αφήσετε να μεγαλώσει λίγο γιατί σας λείπει μαλλί για να τελειώσετε τα τσουράπια σας που θα βάλετε στην επόμενη Σκι σεζόν.

Την συνταγή αυτή την έχω από ένα καταπληκτικό βιβλίο που μου κάναν δώρο η Λιζα με το Κωστή στην γιορτή μου. Είναι του Alfons Schuhbeck και λέγεται "Meine Küche der Gewürze". Ο κύριος Schuhbeck λοιπόν προτείνει ένα χοιρινό ψητό από την περιοχή της κοιλιάς, όχι της δικιάς του ευτυχώς, το οποίο το μαγειρεύει με του κόσμου τα μπαχαρικά. Κάποια από αυτά με ξένισαν αλλά ευτυχώς είμαι από την φυση μου θαραλέα και παράτολμη, συν το ότι ο Νίκος δεν θα ταν σπίτι οπότε αν πήγαινε κάτι στραβά θα μπορούσα άνετα να το εξαφανίσω, οπότε και το δοκίμασαααα.... . Έγινε φανταστικό!! Δεν πίστευα ποτέ ότι όλα αυτά τα μπαχαρικά τα οποία χρησιμοποιούσα μόνο σε γλυκά μέχρι τώρα θα δέναν τόσο αρμονικά μεταξύ τους και μάλιστα με ένα τοσο δύσκολο κρέας όπως το χοιρινό. Και σίγουρα μπαίνει στην λίστα με τα φαγητά που αξίζει να σερβίρω σε καλεσμένους.



Πάμε στην συνταγή;

Χοιρινό ψητό με βανίλια και κακουλέ (και άλλα πολλά

Για το κρέας

1 1/2 κιλό χοιρινό κρέας από το μπροστινό μέρος της κοιλιάς (μαζί με την πέτσα)
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 καρότο
150 γρ. σέλερι
1 κ.κ. πάπρικα
800 μλ ζωμό κότας
1 κουταλία βούτυρο η ghee
1 κουταλιά τοματοπελτέ
αλάτι





Για την σάλτσα

4 σκελίδες σκόρδου με τις φλούδες/ ελαφρά πατημένες
4 φετούλες τζίτζερ
1/2 ξυλάκι βανίλιας, χωρίς το εσωτερικό της
1 κουταλάκι κόκκους μουστάρδας
2 κουταλάκια κοκκους κόλιανδρου
2 κουταλάκια κακουλέ
2 κουταλάκια μαραθόσπορο
3 φλούδες κανέλας
λίγο τσίλι
3 λωρίδες φλούδας λεμονιού
1 λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
αλάτι, πιπέρι




Προθερμαίνετε το φούρνο στους 130 βαθμούς. Σε ένα ταψί η γάστρα χύνετε το ζωμό και τοποθετείτε το κρέας με την πέτσα προς τα κάτω. Ψήνετε για 1 ώρα. Κόβετε τα λαχανικά σε μεγάλα κομματάκια και τα καβουρδίζετε στο βούτυρο.προσθέτε τον τοματοπελτε και πασπαλίζετε με την πάπρικα. Αφαιρείτε το κρέας από το φούρνο και χαράζετε την πέτσα στις μερίδες που θα κοπεί αργότερα προσέχοντας να μην φτάσετε στο κρέας. Ανεβάζετε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς. προσθέτετε τα λαχανικά στο ζωμό, τοποθετείτε και το κρέας ξανα επάνω, αυτή τη φοράμε την πέτσα προς τα πάνω και ψήνετε για άλλες δύο ώρες.
Βγάζετε το κρέας ξάνα από το φούρνο και ανάβετε το γκριλ του φούρνου. Αφαιρείτε το κρέας από το ζωμό και το τοποθετείτε επάνω σε μια λαμαρίνα. Αλατίζετε την πέτσα και αφού το τοποθετήσετε στην τελευταία σκάλα του φουρνου, το ψήνετε για άλλα 20-30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σουρώνετε το ζουμί από τα λαχανικά. Βάζετε το ζουμί μαζί με τα μπαχαρικά σε ένα κατσαρολακι και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Το ζουμί πρεπει να κυματίζει ελαφρα και να μην βράζει. Ξανασουρώνετε την σάλτσα και την δενετε με το κορν φλαουρ. Την βράζετε για μερικά λεπτά και αν χρειαστεί την ξανασουρώνετε. Αλατοπιπερώνετε. Κόβετε το κρέας στις μερίδες τις οποίες προχαράξατε και το σερβίρετε με την σάλτσα. Ο Μάγειρας σερβίρει το κρέας με τα λαχανικά αλλά εμένα μου ήταν πολύ νιανιά.... πρτίμησα λοιπόν εξαιτίας της εξαίσιας σάλτσας να το σερβίρω με πουρέ..όνειρο!!!


Φιλούρες και τα λέμε αύριο με Μπρασάτο!!!!!

3 comments:

  1. πολυ ιδιαιτερο και εξω απο τα συνηθισμενα πιατα...θαημουν περιεργη να το δοκιμασω!!!

    ReplyDelete
  2. Συμφωνώ, πολύ ιδιαίτερο πιάτο! Τι απίστευτα αρωματική σάλτσα!
    Φρου - φρου μας έβαλες τα γυαλιά!

    ReplyDelete
  3. kalhmeroudia! Htna pragmatika apisteuta aromatikh! O xronos pshsimatos de se syndiasmo me thn thermokrasia ekane to kreas sketo vouturo! Prepei na to dokimasete!!
    Filia kai kalh ebdomada!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails