Monday, May 3, 2010

Ξιφίας με σάλτσα βέρντε (Salsa verde) και σέσκουλα

Μετά τα κοντοσούβλια, τα κοκορέτσια, τα παϊδάκια, τα συκώτια και όλα τα άλλα κρεατοειδή που καταβροχθίσαμε το σάββατο, αποφάσισα σήμερα να κάνω κάποιο από τα ψαράκια που είχα αγοράσει τις προάλλες από την υπαιθρια αγορά.

Εδώ να πώ ότι δεν ηξερα πάντα να μαγειρέυω ψάρια. Σαν βέρα Καρδιτσιώτισα η επαφή μου με τα ψάρια περιοριζόταν στα κατεψυγμένα φιλέτα μπακαλιαρου και στον παστο μπακαλιάρο που μας φέρναν στο χωριό καθώς και στα λιγοστά ψαράκια που μας φέρναν τα αδελφια μου όταν πήγαιναν για ψάρεμα και καλά στην λίμνη του πλαστήρα. Νομίζω ότι στις τόσες φορές που πήγαν πιο συχνά γυναίκες μας φέραν παρά ψάρια!

Και μετά γνώρισα το Νίκο! Γένημα θρέμα της Καβάλας αυτός με γείτονα Ψαρρά ήξερε όλα τα ψάρια απέξω και ανακατωτά. Απλά τα ηξερε όμως. Φατσικά που λέμε! Γιατί για να μαγειρέψει... ουτε αυγό τηγανητό. Τέσπα. Διάβασα καναδυο τσελεμεντέδες, είδα και και καναδύο μαγειρικές εκπομπές και άρχισα να πειραματίζομαι. Το πρώτο ήταν σκέτη αποτυχία.... σολωμός με άγριο ρύζι... τα χω ξαναπεί άλλωστε εδώ.... Για τα γουρούνια!!! Αφού πετάξαμε λοιπόν μερικά και μερικά τα φάγαμε όπως όπως, έ ...εμαθα και εγώ ....πλέον νομίζω ότι μπορώ να σταθώ επάξια στο πλευρό του και καλά θαλασσοδαρμένου Νίκου.




Ψάρι λοιπόν σήμερα γιατί από το πολύ γουρόυνι το σάββατο αρχίσαμε να γρυλίζουμε... Αποφάσισα λοιπόν να κάνω Ξιφία. Εντωμεταξύ όσες φορές είχα φάει ξιφία ήταν απαίσιος. Στεγνός και άνοστος. Κάτι μέσα μου όμως μου λεγε ότι ήταν απλά λάθος μαγειρεμένος. Λύσαξα λοιπόν να κάνω ξιφία. Γι αυτό σηκώθηκα σήμερα πρωι πρωι - και καλά - τον έκοψα σε φέτες παχους 1.5 εκκατοστου περίπου και τον εβαλα σε μια μαρινάδα απο λάδι και σκόρδο μπας και παρει λίγο γευση. Και μετά έτρεχα σαν το Βέγγο να προλάβω το τραίνο για να πάω στην δουλειά!

Γυρίζοντας από το γραφείο έκανα καλου κακού και μια σάλτσα βέρντε, αρκετά παραλλαγμένη, έτσι για να βρίσκεται σε περιπτωση που μου βγει στεγνός. ¨οσο να ναι με μια σαλτσούλα κατεβάινει πιο εύκολα και κοτρώνι να ναι... Αν και η συγκεκριμένη σάλτσα συνοδευει συνήθως κρέατα, εγώ βρηκα ότι και στο συγκεκριμένο ψάρι θα ταιριαζε πολύ! Ε και αν όχι...κουβάδες δεν έχουμε.....;! Για συνοδευτικα έκανα πατάτες λόγω Χριστίνας αλλά και σέσκουλα γιατί είναι στην εποχή τους και έχουν πλημμυρίσει την αγορά.

Λοιπόν! Το αποτέλεσμα μπορώ να πώ ότι με ενθουσίασε. Το ψάρι ζουμερό, η σάλτσα φοβερή και τα σεσκουλα όνειρο! Ο Νίκος τα κατέταξε στα πιο αγαπημένα του φαγητά τονίζοντας ότι είναι ο πιο ζουμερός ξιφίας που έχει φάει. Απο τώρα λόιπόν μπορείτε να με λέτε Αριέλ!!

Πάμε στην συνταγή λοιπόν




ξιφίας με σάλτσα βέρντε (Salsa verde) και σέσκουλα

για 4 άτομα

1 κιλό ξιφία φιλέτο
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
το ξύσμα από ένα λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα βέρντε

1 ματσάκι μαιντανό
1 ματσάκι βασιλικό
1 ματσάκι κόλιανδρο
3 σκελίδεσ σκόρδο
4 αντζούγιες
1 κουταλιά καπαρη
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
πρασινο πιπερι

Σέσκουλα βραστά με πατάτες και μουστάρδα

1 κιλό πατάτες
1 κιλό σεσκουλα
1/2 κουπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά μουστάρδα
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
2 ποτήρια νερό
αλάτι, πιπερι





Ξεκινάμε με τα λαχανικά. καθαριζζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και το ίδιο κάνουμε με τα κοτσάνια από τα σέσκουλα. Ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σε μαι κατσαρόλα καίμε το λάδι και καβουρδίζουμε τα λαχανικά μας εκτός πό τα τρυφερά φύλλα από τα σέσκουλα. Προσθέτουμε την μουστάρδα, τα μπαχαρικά και το νερο και καπακώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. προσθετουμε τα φύλλα από τα σέσκουλα τα οποία έχουμε κόψει σε λωρίδες, δυναμώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά περιπου να βράσουν. Στο τέλος θα πρέπει το φαγητό να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.

Για την σάλτσα Βέρντε απλά χτυπάμε στο μπλεντερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα. Δεν ξέρω ποια είναι η οριτζιναλ βέρντε αλλά για να μαι ειλικρινής αυτή η εκδοχή μου αρέσει πολύ! είχα και ενα σωρό κόλιανδρο στο ψυγειο.....

Στον Ξιφία τώρα... Τον μαρινάρετε με το ελαιόλαδο, το λειωμένο σκόρδο και το ξύσμα σε ενα γυάλινο η πορσελάνινο δοχείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Στην συνέχεια τον βγάζετε, σκουπίζετε το σκόρδο και τον ψήνετε είτε σε γκριλ έιτε στο τηγανι για ακριβως 2-3 λεπτά απο κάθε πελυρά! Σε καμία περίπτωση παραπάνω αν θέλετε να παραμείνει ζουμερός!

Σερβίρετε με τα λαχανικά και με την σάλτσα. Καλη σας όρεξη!!!!

4 comments:

  1. Σέσκουλα δεν έχω κάνει με αυτό τον τρόπο καιρός να δοκιμάσω.
    Ξιφία δε πολύ δύσκολα βρίσκω.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  2. Eμένα ψάρι δώσε μου και κάθε μέρα αν γίνεται!
    Η σάλτσα βέρντε μοιάζει καταπληκτική!!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία συνταγή αλλά και πιο τέλεια περιγραφη.... Διαβάζω καιρό το μπλόγκ σου, αλλά τώρα αποφάσισα να γράψω μια και με συγκίνησε η καταγωγή σου... Βλέπεις και εγώ από Καρδίτσα είμαι... Να' σαι καλά! Βίκυ

    ReplyDelete
  4. Ξανθή μου λατρεύω τα σέσκουλα όπως και να μου τα μαγειρέψει κανείς! ¨οσο για τα ξιφία αυτό είναι ενα από τα καλα της γερμανίας. Εδώ βρίσκω πραγματικά τα ΠΑΝΤΑ!!! Ξέρεις αυτά τα μικρά μαλλιαρά αρκουδάκια .. χαχα...

    Λίλα μου μια από τα ίδια....

    Βικάκι δεν μπορείς να φανταστεις πόσο χαίρομαι! Και θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μου γράφεις συχνότερα! Βρήκες ο γύφτος την γενιά του που λένε..... σε φιλώ πολύ!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails